Skötsel av madrassen till sängen

Madrasser behöver inte mycket underhåll, oavsett madrass typ. Dock behöver madrasser ändå ett visst underhåll, för att hålla länge och bättre.  Precis som för stoppade möbler “sätter sig” materialet i madrasser – det påverkar dock inte madrassens förmåga att ge stöd eller dess funktion. Du kan motverka att materialet sätter sig genom att vända madrassen ofta. Växla både mevllan huvud- och fotände och fram- och baksida om det är möjligt. Rammadrasser har en lös bäddmadrass och den bör också vändas. Många bäddmadrasser tål inte tvätt; kontrollera om det finns tvättråd på madrassen. Om du använder dra-på-lakan över madrassen ska bäddmadrassen ligga ovanpå dra-på-lakanet. Täck sedan bäddmadrassen med ett vanligt lakan. Om du lägger bäddmadrassen direkt på ram madrassen och sedan täcker båda med dra-på-lakanet kan det bli stort slitage på båda madrasserna.

Dammsugning, fläckborttagning och ventilation

Dammsug madrassen regelbundet. Du kan vid behov ta bort fläckar med varmt vatten alternativt rengöringsmedel, om madrassen tål det. Det är viktigt att madrassen är ventilerad. Det räcker inte med att vädra flera gånger om dagen, utan madrassen behöver luftas. Madrassen får heller inte ligga på ett kompakt underlag som gör att fukten inte kan avdunsta.; hårda underlag liknande under madrassen kan orsaka fuktskador som i sin tur kan orsaka mögel. Ju kompaktare madrass, desto bättre ventilation behövs. Skumgummi och latex är bra material med bra liggkomfort, men de kräver bra ventilation i rummet. Många madrasser placeras i sängar med ställbar botten, som kan höjas och ställas in manuellt eller elektriskt. Madrassen måste vara avsedd för sådana bottnar. Om madrasserna i en dubbelsäng ska kunna ställas in oberoende av varandra måste det vara lite luft mellan dem, vilket betyder att de inte kan ligga helt intill varandra.

Futonmadrasser

Futonmadrasser är tillverkade efter japansk förebild och passar både sängar och bäddsoffor. Madrasserna finns med både avtagbart och fast överdrag. Även om madrassen är försedd med dragkedja betyder det inte att överdraget är avtagbart. Observera att bomullen kan fastna i dragkedjan på alla futoner. Futonmadrasser kan inte tvättas, men mår bra av att piskas, skakas och rullas ihop ungefär en gång i månaden. Använd en hårt urvriden trasa för att ta bort fläckar. Skydda madrassen genom att köpa avtagbara och tvättbara överdrag.

blogglista.se